KFT ADÓZÁSA 2019

KFT ADÓZÁSA 2019 - cegvezetoknek.hu

KÉSZPÉNZFIZETÉS CÉGEK KÖZÖTT – KÉSZPÉNZFIZETÉS KORLÁTOZÁSA

Egyik cég a másik cégnek egy naptári hónapban, ugyanazon szerződéshez kapcsolódóan, szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékekeként legfeljebb 1,5 millió forintig fizethet készpénzben.

Az összeghatárt meghaladó rész után 20 % mértékű mulasztási bírságot kell fizetnie mind a kifizetést teljesítőnek, mind a kifizetést elfogadónak. A szerződések elaprózása nem különbontása csak a bírság elkerülése miatt nem ajánlott, mert az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során ezt felülbírálhatja, és a külön kezelt készpénzfizetéseket összevonhatja.

Készpénzfizetés bejelentése
Kapcsolt vállalkozások esetén az 1 millió Ft feletti készpénzes fizetéseket kell a vevőnek a készpénzmozgást követő 15 napon belül bejelenteni.



Törvényi háttér 2017. évi CL. törvény

114. § [Pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség]

(3) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést.

(4) Azon készpénzben teljesített fizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít, a (3) bekezdés alkalmazásában egy szerződés alapján teljesített készpénzfizetésnek kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra.

233. § [A készpénzfizetési szabály megsértése]

(1) A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó a 114. § (3) bekezdésének megsértése esetén a készpénzfizetésnek a másfél millió forintot meghaladó része után húsz százalék mértékű mulasztási bírságot fizet.

(2) A 114. § (3) bekezdésének megsértésével teljesített fizetés jogosultja, ha a szabálytalan fizetést elfogadja, a készpénzfizetésnek a másfél millió forintot meghaladó része után húsz százalék mértékű mulasztási bírságot fizet.

40. § [Készpénzfizetés bejelentése]

A készpénzfizetés napjától számított tizenöt napon belül az állami adó- és vámhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének - a vállalkozási tevékenységet nem folytató természetes személyek kivételével - be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített szolgáltatások készpénzben teljesített kifizetéseit.

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása