KFT ADÓZÁSA 2019

KFT ADÓZÁSA 2019 - cegvezetoknek.hu

OSZTALÉKFIZETÉSI KORLÁT

A számvitelről szóló 2000. évi C törvény (számviteli törvény) 39. paragrafusának (3) bekezdése szerint az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá.

A (3a) bekezdés alapján a szabad eredménytartalék és a saját tőke összegének meghatározásánál növelő tételként figyelembe lehet venni az előző üzleti évi beszámolóban még nem szereplő, de a tárgyévben a mérlegkészítés időpontjáig elszámolt, a 84. paragrafus (1) bekezdés szerint kapott (járó) osztalék, részesedés összegét.

Az osztalék forrásának meghatározása során a szabad eredménytartalékot az előző évi adózott eredménnyel, valamint a mérlegfordulónap és a mérlegkészítés időpontja között, a döntés meghozatalának évében elszámolt, kapott (járó) osztalék összegével növelt értékben lehet figyelembe venni.

Ha az osztalékelőleg kifizetését követően elkészülő éves beszámolóból a fentiekre figyelemmel az állapítható meg, hogy osztalékfizetésre nincs, vagy nem a tervezett mértékben van lehetőség, az osztalékelőleget, illetve annak egy részét a tagok kötelesek visszafizetni.

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása